CONFERINȚA DE LANSARE A PROIECTULUI
Consiliul Județean Hunedoara organizează vineri, 11 decembrie 2020, începând cu ora 1100 , pe platforma ZOOM, conferința de lansare a proiectului „Capitala Daciei - muzeu viu al patrimoniului cultural european”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”.
Proiectul este implementat de UAT Județul Hunedoara, în calitate de Promotor de proiect. Durata de implementare a proiectului este de 43 de luni. Locul de implementare: sat Grădiștea de Munte, comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara, Regiunea Vest, România. Parteneri în acest proiect sunt: Consiliul Județean Hunedoara, Asociația Mihai Eminescu Trust (România) și Møre og Romsdal County Council (Norvegia) Valoarea totală a proiectului: 13.2903477,62 lei (2.746.250,15 Euro) Obiectivul general al proiectului consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural, restaurarea şi punere în valoare a Cetăţii Dacice Sarmizegetusa Regia.
Obiective specifice:
• CONSOLIDAREA DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI SOCIALE prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural;
• VALORIFICAREA CULTURALĂ și ECONOMICĂ A MONUMENTULUI ISTORIC CULTURAL UNESCO prin restaurarea Cetății Sarmizegetusa Regia, care să conducă la creșterea numărului de vizitatori cu 30%, într-un timp de 43 de luni;
• CONSOLIDAREA COLABORĂRII DINTRE UAT Județul Hunedoara și Partenerii de Proiect. Cetatea Sarmizegetusa este monument istoric, înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod HD-I-m-A 03190.05 și inclus pe lista Patrimoniului Mondial – UNESCO din anul 1999. Cetatea Sarmizegetusa Regia a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al Statului Dac, înainte și în timpul războaielor cu Imperiul Roman.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu € 3,3 miliarde între 1994 și 2014 și € 1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro. Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro .
Biroul de presa
Comments