top of page

Cartea-cult – Maestrul și Margareta


 

Activitățile dedicate cărții și lecturii pe care Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara,le-a organizat în ultimul timp au fost întregite de o interesantă prezentare intitulată „Cartea-cult –Maestrul și Margareta”.

Activitatea s-a adresat în primul rând elevilor de liceu.

Romanul „Maestrul și Margareta” al scriitorului Mihail Bulgakov (1891 – 1940), este o carte de referință a literaturii ruse și universale. Acest roman își merită pe deplin apartenența la categoria așa-ziselor cărți-cult, sintagmă ce caracterizează cărțile cu adevărat valoroase, adevărate cărți formatoare, cărți care nu pot lipsi din lista de lecturi ale unui om cuprins de patima cititului, care are cultul lecturii. Sunt capodopere ale literaturii, lecturi obligatorii pentru oricine dorește nu doar să-și cultive pasiuneapentru lectură, dar să și-o și rafineze.

S-a făcut o prezentare structurată pe două paliere: viața lui Mihail Bulgakov și expunerea pe larg a romanului său „Maestrul și Margareta”.

Biografia lui Mihail Bulgakov, bine documentată, a urmărit toate etapele vieții autorului care, asemenea lui A. P. Cehov, a practicat în tinerețe medicina, meserie pe care o abandonează și se dedică scrisului către care simte o puternică chemare și unde vădește un talent excepțional. Scriitorul trăiește și creează  într-o perioadă aflată sub semnul totalitarismului stalinist, într-o atmosferă de constrângeri, de teroare, de restrângere a oricărei năzuințe spre libertate. În aceste condiții, nuvelele și piesele de teatru, precum și primul său roman, „Garda albă”, toate scrise în anii 1920, se lovesc de ostilitatea criticii vremii și de piedici impuse de regimul bolșevic. Din anul 1929, creația lui Bulgakov nu mai vede lumina tiparului din cauza interdicției dictate de însuși Stalin. Vreme de zece ani, din 1930 și până în anul morții, 1940, Mihail Bulgakov va scrie capodopera sa, romanul „Maestrul și Margareta”, apreciat ca fiind una dintre cele mai bune creații epice din literatura rusă și universală. Atmosfera de magie, de ireal și de absurd în care este îmbrăcat firul epic al romanului sugerează realitățile alienante din timpul regimului bolșevic tot mai opresiv. Acțiunile și cuvintele personajelor, odată decriptate, dezvăluie mesaje clare pe care le transmite autorul, mesaje cu puternic sens umanist. De pildă, dialogul dintre Pilat din Pont și Yoshua, personaje biblice din „romanul în roman”, pare desprins dintr-un interogatoriu la care erau supuși opozanții regimului sovietic ce aveau curajul să afirme că „ ...orice putere este o constrângere a oamenilor și va veni o vreme când nu va mai exista nici puterea cezarilor, nici un alt fel de putere. Omul va intra în împărăția adevărului și a dreptății, unde, în general, nu va fi nevoie de nici un fel de putere.”

Viața lui Mihail Bulgakov a fost o luptă continuă cu un sistem politic care îi tăia orice elan creator. De aceea, capodopera sa, romanul „Maestrul și Margareta”, a putut să apară abia la peste două decenii după ce a fost scrisă.

„Maestrul și Margareta” nu este o lectură facilă, nu este o literatură de loisir. Structurată pe trei planuri, acțiunea și simbolurile trebuie înțelese, or tocmai acest lucru îl face prezentarea detaliată și competentă a acestui roman cu adevărat considerat carte-cult.

La final, participanții au primit întrebări din materialul pe care l-au urmărit, cei care au răspuns corect fiind recompensați cu premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca județeană.


Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara



10 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page