top of page

Politrucul Adrian David, veriga slabă din proiectele europene EȘUATE ale Consiliului Județean.


Primul proiect eșuat, despre care scriem astăzi, este Proiectul de MODERNIZARE a drumului județean spre Sarmizegetusa Regia, proiect finanţat prin Regio - Programul Operaţional Regional. Contractul de finanțare a fost semnat de Sorin Maxim, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest şi DORIN GLIGOR, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara de la acea vreme! Semnarea contractului de finanţare nerambursabilă în valoare de aproape 10 milioane de euro a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Hunedoara. Drumul, care a fost finalizat în anul 2016, are o lungime de aproape 18 kilometri, are 12 parcări laterale amenajate pentru turişti, o parcare pentru autoturisme și autocare la baza dealului pe care se află cetatea dacică și se încheie cu o alee pietonală pavată, lungă de circa 800 de metri, care asigură accesul în sit. În cadrul proiectului, au fost reabilitate 7 poduri şi 9 staţii de încrucişare.

Valoarea totală a proiectului câștigat a fost de 41.587.526,93 lei. Și aici este buba! Încă din start, lucrarea a fost licitată la jumătate din suma atrasă prin contractul de finanțare. Este greu de crezut că 21 de milioane de lei sunt de ajuns pentru realizarea unui drum trainic, într-o zonă montană expusă la torenți de pe versanți și viituri. Chiar dacă ne aflăm într-un parc natural, nu s-a pus deloc problema consolidării versanților ori a lărgirii părții carosabile pe Valea Albă. Practic, vechiul drum forestier plin de ogașe a fost îndreptat, asfaltat, și din loc în loc, spre albie, consolidat cu gabioane și ziduri de sprijin, dar fără parapeți de protecție în zonele periculoase și fără a se lua în calcul o creștere semnificativă a numărului de turiști atrași de misterele care învăluiau fosta capitală a Regatului Dac. De atunci încoace, creșterea numărului de vizitatori s-a făcut simțită cu fiecare an care a trecut!

Termenul de execuție, fixat prin contractul de finanțare, respectiv 31.12.2015, nu a fost respectat. Era, de altfel previzibil, în condițiile în care timpul pentru realizarea documentațiilor a fost scurt, iar lucrarea a demarat târziu. A fost un risc asumat, dar deloc bine gândit, mai ales că la mijloc era vorba de bani europeni. Conducerea de atunci a CJ Hunedoara a prelungit contractul de execuție până la 30 iunie 2016. În luna decembrie 2015, instituția a aprobat o finanțare de aproape 3 milioane de lei din fonduri proprii pentru continuarea lucrărilor!

În luna mai 2016, exact înaintea alegerilor locale, panglica a fost tăiată de nimeni altul decât președintele (de conjunctură) al CJ Hunedoara de la acea vreme, Adrian David, care a declarat că drumul „nu are absolut nicio problemă”. Dar spre mirarea tuturor, chiar eurodeputatul Siegfried Mureșan spunea: „Am citit cu surprindere în presa locală despre modul în care Consiliul Județean Hunedoara a înțeles să cheltuiască fonduri europene, deci bani publici, pentru construirea drumului spre Sarmizegetusa Regia. Jurnaliștii scriu că, pe ultimii 4 kilometri, drumul este prea îngust pentru a permite ca mașinile venind din sensuri diferite să poată trece una pe lângă alta, nu există parapete de protecție în zonele cu risc de prăbușire, iar locurile de parcare au fost astfel delimitate încât nu poți parca nicio mașină normală. Este nepermisă poziția oficială a Consiliului Județean Hunedoara, exprimată de președintele Adrian David, care consideră «o performanță» să modernizezi de la zero un drum într-o zonă montană și propune ca soluție introducerea unui transport public pentru acest segment de drum, deci cheltuirea de noi bani publici pentru a acoperi incompetența unor angajați ai statului”.

La o lună după inaugurare, drumul a început să cedeze, gropile brăzdau asfaltul intr-un număr extrem de mare, iar în august 2016, o viitură a rupt o bună bucată din drum și a afectat grav structura acestuia! De atunci încoace totul parcă a fost blestemat, drumul fiind de mai multe ori închis pentru reparații, a fost afectat de calamități, a făcut obiectul unei anchete a procurorilor și proiectul a suferit o penalizare plătită din banii hunedorenilor! Practic, în 2018, Consiliul Județean Hunedoara a fost obligat să înapoieze finanțatorului aproape 2 milioane de lei, reprezentând corecții financiare pentru lucrări neconforme! GHINION!


În prezent, Adrian David este administrator public (numit) al municipiului Deva și se vrea din nou președintele Consiliului Județean Hunedoara împroșcând cu noroi în cei care au reparat timp de patru ani dezastrul cauzat de “incompetența unor angajați ai statului”, cum spunea chiar actualul său coleg de partid, Siegfried Mureșan!


399 afișări0 comentarii

Comentarios


bottom of page