Început de aprilie. Devenii racordați la sistemul centralizat de termoficare sunt tot fără căldură și apă caldă. Nicio veste nu răzbate dinspre guvernanți despre soarta Complexului Energetic Hunedoara (CEH), în special a Termocentralei Mintia.
Dintr-o dată s-a așternut tăcerea peste acest subiect, care trebuia tranșat până la sfârșitul lunii martie. Evident, că nu s-a întâmplat nimic. În continuare, la Deva sunt oameni care încălzesc apa pe aragaz ca să poată face o baie, iar minerii din Valea Jiului se gândesc cu groază la viitor și la faptul că peste două luni iar nu își vor primi salariile la timp. Guvernul Câțu pare să nu aibă nicio soluție viabilă pentru soarta CEH, în afară de închiderea minelor și a termocentralei Mintia.
La sfârșitul lunii februarie, ministrul Energiei, Virgil Popescu promitea sindicatelor din energie că într-o lună va veni cu rezolvarea pentru Complexul Energetic Hunedoara. Cum spuneam, suntem deja în aprilie și nu se comunică nicio soluție. Între timp, liberalii hunedoreni vorbesc prin emisiuni despre Planul Național de Redresare și Reziliență, care va aduce cu el numai lapte și miere, vorbesc despre proiectele pe Tranziția justă care vizează zonele monoindustriale și trecerea lor spre o economie diversificată, care să creeze industrii noi, de viitor, și să asigure locuri de muncă. Pe hârtie, totul sună bine! Doar că până la atragerea banilor europeni și până la implementarea proiectelor va mai curge încă multă apă pe Mureș sau Jiu. În acest răstimp, ce vor face minerii, ce vor face energeticienii de la Mintia, ce vor face oamenii care depind de ei?
Nici unul dintre politicienii momentului cocoțați la guvernare nu are răspuns pentru asta! Miniștrii momentului sunt doar cu semnătura, și cam atât. Nu își asumă nimic, nu creează nimic bun pentru țară!
Specialiștii interesați de viitorul CEH au venit cu o serie de propuneri neluate în seamă, deocamdată. Discuțiile tehnice purtate în repetate rânduri vizează, printre altele: elaborarea unui cadru legal pentru constituirea unui pachet de măsuri de protecție socială a salariaților CEH în cazul reorganizării sau în cazul falimentului societății, asigurarea unor plăți compensatorii pentru aceștia, respectiv trecerea centralei Mintia în administrația Consiliului Județean Hunedoara. Aceste măsuri erau, poate, ultima șansă de redresare a CEH și de păstrare a echilibrului economic în județul Hunedoara.
Soarta CEH, așadar, stă în mâna guvernului care pare preocupat de orice altceva decât de sectorul energetic și de industria românească în general!
Comments